Připravování pokrmů na grilovacích kamenech si zamilují nejen zastánci zdravého grilování, má totiž mnoho výhod. Kameny, které se postupně stávají nedílnou součástí gastro vybavení i velkých restaurací, mají vysokou odolnost vůči žáru, rovnoměrně pokrm nahřívají a snadno se udržují. Jak vybrat vhodný grilovací kámen?
Faktory, které byste měli zvážit
Před tím, než se pustíte do kupování kamene, měli byste si zodpovědět pár otázek, které vám pomohou s výběrem vhodného materiálu, ale také velikosti.
Pro kolik lidí budete jídlo připravovat?
Velikost vybírejte v závislosti na tom, pro kolik lidí budete jídlo připravovat.
Pro 2 osoby se hodí čtvercové provedení o velikosti přibližně 30 x 30 cm. U kulaté desky volte průměr také 30 cm.
Pro 3–4 osoby zvolte obdélníkový tvar o velikosti 50 x 30 cm, nebo kulatou desku o průměru 33 cm.
Pro 5 a více osob vám postačí obdélníkový kámen 60 x 40 cm nebo kulatý o průměru přibližně 36 cm.
Jakou tloušťku kamene zvolit?
Tloušťku vybírejte podle toho, jaký gril vlastníte. Pokud máte doma plynový gril, zvolte desku silnou 1 cm. Rychle se nahřeje a nespotřebuje tolik plynu. Nad ohněm by však deska mohla popraskat. Proto pro grilování nad ohněm či uhlíky volte desku o tloušťce 3–5 cm. Nahřívá se sice déle, ale dokáže zachovávat teplo delší dobu a je odolnější.
Pro jaký materiál se rozhodnout?
Při výběru materiálu dominují zejména dva materiály, a to žulová deska nebo lávový kámen. Můžete však také narazit na mramor, himalájskou sůl nebo keramiku.
Mramorovou desku můžete také využít při grilování v troubě. Její výhodou je, že neuvolňuje kouř. Solné kameny jsou nejčastěji vyráběné z himalájské soli, jejíž minerály přijme i samotný pokrm a keramické kameny se hodí na přípravu pizzy.
Pokud volíte mezi žulovým kamenem a lávovou deskou, žulu seženete za nižší cenu, ale je také náchylnější k prasknutí. Kvalitní lávové desky se vyrábějí z horniny italské sopky Etna, a proto jsou určeny k vydržení maximálních teplot. Jejich další výhodou je, že dlouho drží teplotu a velmi pomalu se ochlazují, což znamená, že na grilu na dřevěné uhlí či plyn spotřebujete méně paliva.