Čtvrtek, 18 dubna, 2024
novinky
PR článek

Kámen na grilování nahrazuje tradiční gril

Redakce doporučuje

Připravování pokrmů na grilovacích kamenech si zamilují nejen zastánci zdravého grilování, má totiž mnoho výhod. Kameny, které se postupně stávají nedílnou součástí gastro vybavení i velkých restaurací, mají vysokou odolnost vůči žáru, rovnoměrně pokrm nahřívají a snadno se udržují. Jak vybrat vhodný grilovací kámen?

Faktory, které byste měli zvážit

Před tím, než se pustíte do kupování kamene, měli byste si zodpovědět pár otázek, které vám pomohou s výběrem vhodného materiálu, ale také velikosti.

Pro kolik lidí budete jídlo připravovat?

Velikost vybírejte v závislosti na tom, pro kolik lidí budete jídlo připravovat.

Pro 2 osoby se hodí čtvercové provedení o velikosti přibližně 30 x 30 cm. U kulaté desky volte průměr také 30 cm.

Pro 3–4 osoby zvolte obdélníkový tvar o velikosti 50 x 30 cm, nebo kulatou desku o průměru 33 cm.

Pro 5 a více osob vám postačí obdélníkový kámen 60 x 40 cm nebo kulatý o průměru přibližně 36 cm.

Jakou tloušťku kamene zvolit?

Tloušťku vybírejte podle toho, jaký gril vlastníte. Pokud máte doma plynový gril, zvolte desku silnou 1 cm. Rychle se nahřeje a nespotřebuje tolik plynu. Nad ohněm by však deska mohla popraskat. Proto pro grilování nad ohněm či uhlíky volte desku o tloušťce 3–5 cm. Nahřívá se sice déle, ale dokáže zachovávat teplo delší dobu a je odolnější.

Pro jaký materiál se rozhodnout?

Při výběru materiálu dominují zejména dva materiály, a to žulová deska nebo lávový kámen. Můžete však také narazit na mramor, himalájskou sůl nebo keramiku.

Mramorovou desku můžete také využít při grilování v troubě. Její výhodou je, že neuvolňuje kouř. Solné kameny jsou nejčastěji vyráběné z himalájské soli, jejíž minerály přijme i samotný pokrm a keramické kameny se hodí na přípravu pizzy.

Pokud volíte mezi žulovým kamenem a lávovou deskou, žulu seženete za nižší cenu, ale je také náchylnější k prasknutí. Kvalitní lávové desky se vyrábějí z horniny italské sopky Etna, a proto jsou určeny k vydržení maximálních teplot. Jejich další výhodou je, že dlouho drží teplotu a velmi pomalu se ochlazují, což znamená, že na grilu na dřevěné uhlí či plyn spotřebujete méně paliva.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img